Ingen vinter utan vinterdäck

Nu är det snart dags igen. Den där tiden på året när alla måste gå igenom processen att byta däck från sommar till vinter däck. Trots att du säkert svarade på en fråga om vinterdäck och vinterväglag på ditt teoriprov när du tog ditt körkort så kan det ändå vara svårt att komma ihåg vilka datum som gäller och andra detaljer. Här kommer lite tips och påminnelser för den kommande vintern.

Kommer du ihåg vilka datum som gäller?

Mellan 1 december och 31 mars måste alla fordon ha vinterdäck när det råder vinterväglag, alternativt kan du använda snökedjor men det är så opraktiskt om det inte är snöstorm med en halvmeter snö på vägen.

Föredrar du att köra omkring med dubbdäck kan du göra detta från och med 1 oktober till 15 april. Verkar det som att det kommer bli en snöstorm i juli får du använda dubbdäck då också, men sannolikheten är inte så stor att det händer. Det är alltid polisen som slutligen bestämmer om det råder vinterväglag, har du inte rätt däck kan det kosta mycket.

Vad är då vinterväglag?

Snö och is är kanske självklart och likaså snömodd vilket även kan benämnas som snöslask eller blötsnö. Frost betraktas också som vinterväglag och även om det bara är en kort sträcka där något av dessa uppträder så är det marsch iväg och byt däck.

Vilken typ av däck är det bästa vinterdäcket?

Det finns ett antal olika märken som tillverkar däck och ibland verkar det mest vara en smaksak angående vilket som är det i särklass bästa däcket. Vill man vara på den säkra sidan och inte har utrymme för något tvivel i frågan kan det vara en god idé att kolla på några olika testresultat. Här är ett exempel på var du kan läsa om de bästa dubbdäcken.

Tänk på att det finns nackdelar med dubbdäck kontra friktionsdäck, dubbarna sliter mer på våra vägar och är på det viset mer skadliga för miljön.

Friktionsdäck

Kallas ibland också för M+S däck, “mud and snow” och dessa är som sagt snällare mot både våra fina vägar och vår miljö. Men de har en nackdel i bristen på grepp när det blir riktigt förbaskat halt.

Hur byter man däck?

I regel behöver du först ta av de däck som du för tillfället har på ditt fordon, men det visste du nog redan, ursäkta att vi är lite skojfriska. Det allra enklaste är förstås att låta någon som kan och har verktygen för det byta dina däck. En bilentusiast till granne eller någon familjemedlem brukar ha alldeles tillräckligt med kunskap för att assistera om du inte själv vet hur man gör. Med något som är ännu smidigare är att vända sig till en däckverkstad, det finns gott om dem, tryggheten i professionellt utbytta däck är ovärderlig.

Köpa vinterdäck

Däckbutiker finns det gott om och du kan absolut bege dig till närmaste butik bums om du inser att du lämnat din bil på parkeringen i höstmörkret och kylan utan vinterdäck.

Pengarna brukar dock snabbt springa iväg för däck, därför är det alltid en god idé att låta internet hjälpa till. Online butiker har ofta mycket billigare däck och de samarbetar med däckverkstäder. När du skaffat dina däck, boka tid och åk dit och byt, ofta går det fort och du kan vänta där på att din bil genomgår sin operation. Medans du väntar kan du alltid fördriva tiden med kolla youtube, e-posten eller spela på lite odds, kanske på vilka däck som är bäst.

Sammanfattning

Vintern kommer till Sverige varje år, så också behovet av vinterdäck. Har du inte vinterdäck till bilen än så börjar det definitivt bli dags. Halka lugnt.

Leave a Comment